четвъртък, 29 ноември 2012 г.

Бохчи с тиква (за Бъдни вечер)


Начин на приготвяне

умерено лесно
1. Обелете тиквата и я настържете на едро ренде. Задушете я в дълбок съд с малко олио и вода, докато омекне. Поръсете със захарта, счуканите орехи и канелата.
2. За тестото пресейте брашното, разбъркайте го със солта и го замесете с водата и оцета. Разделете го на топки и от всяка разточете кора с диаметър на голяма чиния. Не забравяйте да набрашните повърхността, за да не залепва.
Бохчи с тиква
3. В средата на всяка кора поставете равномерно количество от плънката. За целта може да използвате лъжица или, ако се чувствате по-уверени, извършете това с ръце. Внимателно съберете краищата на разточения лист над плънката и ги прищипете леко с пръсти над нея. На това място превържете тестото като бохча с перо праз. Съобразете размера на разточените листа и количеството плънка така, че бохчите да са почти еднакви като размери, за да се изпекат едновременно.
Бохчи с тиква 2
4. Загрейте фурната предварително до умерена температура от 190°С (170°С с обдухване). Наредете така оформените бохчи в намазана с олио тава, като внимавате да не се допират една до друга  и ги изпечете до зачервяване. Извадете ги и оставете настрана, за да изстинат леко. Преди сервиране може да ги поръсите с малко пудра захар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар