събота, 17 ноември 2012 г.

В Холандия посрещнаха Дядо Коледа

В Холандия посрещнаха Дядо Коледа
Снимка: БТА

Хиляди холандски семейства с деца днес изпълниха алеята на пристанището Схевенинген - крайбрежната зона на Хага, където под звуците на оркестър с лодка пристигна Синтерклас - Свети Николай или холандският Дядо Коледа, предаде ИТАР-ТАСС.
По традиция от там започва неговото шествие из страната, където той ще остане до 6 декември, радвайки децата с подаръци и лакомства.
Твърди се, че цяла година Синтерклас живее в Испания и по-малко от три седмици преди рождения си ден пристига с лодка в Холандия. Синтерклас с бяла брада и червена мантия е придружаван от помощници - черни елфи, облечени в костюми на средновековни стражи. Те са черни, защото лицата им са намазани със сажди, пише БТА.
Нощем помощниците на Синтерклас се спускат през комина в дома, за да сложат подаръци в обувките, предварително подготвени от децата. Обикновено това са сладки неща: специални малки бисквити, медени пити, марципанови, шоколадови и бадемови фигурки и букви, с които започват имената им.
Децата на свой ред оставят в обувките хляб, моркови и ябълки - храна за белия кон Америго, на който Синтерклас пътува по покривите с торба с подаръци. По холандската телевизия всеки ден излъчат новини за приключенията на Синтерклас и черните елфи.
Истинската кулминация на националния празник настъпва вечерта на 5 декември. В навечерието на рождения си ден Синтерклас и неговите помощници лично посещават всеки дом, където има деца, и оставят на прага чанта с подаръци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар