Всички искаме да получим нещо желано и красиво, нещо на което да се радваме и да използваме с удоволствие. А знаем, че Коледа е празник на даването и няма нищо по-хубаво от това, ти първи да зарадваш някого и да му вдъхнеш Коледен дух и настроение. Как да направим това? Обикновено в последния момент хукваме по магазините и почваме да пазаруваме напосоки всичко, което ни се стори подходящо. Така може да накупим доста ненужни неща и да прахосаме пари повече от предвиденото. Затова е добре да почнем с идеите и приготовленията по-отрано.
Започнете от по-рано приготовленията – така ще имате време да огледате по-внимателно и по-спокойно какво се продава на пазара и респективно да изберете най-доброто, интересното и полезното.
Вслушвайте се в думите – Слушайте внимателно какво споделят вашите любими хора. Когато обикаляте заедно магазините, обикновено хората коментират стоките, споделят желанията си – какво биха искали да имат, какво би ми свършило работа и от какво се нуждаят.
Вглеждайте се – Вглеждайте се внимателно, може би близките ви се нуждаят от по-топъл пуловер или ходят в студа без шапка и ръкавици и все не намират време за себе си. Може би дъщеря ви не си слага крем за лице в студа или гланц за устни – ето един празничен повод да я научите да се грижи сама за себе си и то с удоволствие. Може би приятелката ви се извинява, когато сте й на гости, че не може да ви предложи кафе, защото кафеварката се е счупила. А малката ви сестра желае да се научи да прави палачинки, които летят до тавана, но няма подходящ тиган. Любимият ви пък мечтае за една нощ с истинска Снежанка – е това се казва желание – купете си еротична нощница и червено бельо с пух – тъкмо няма да се чудите за размера, а направо ще изпробвате какво ви става и с кое сте наистина ослепителна в бяло.
Направете списък – Ако вече сте получили писмата, отправени към Дядо Коледа и вие сте единственото негово джудже, направете списък и с него обикаляйте магазините. Купуването на подаръци изисква време, идеи и средства. Не мислете, че в последния момент ще откриете точно онова пеещо плюшено мече със синя шапка на звездички, както пише в писмото. Знаете, че Дядо Коледа изпълнява точно желанията на децата и няма сега да го излагаме я. Хитринка е да участвате в писането на писмата и когато децата намислят желанията си да ги насочвате към такива, които са по-реалистични и по-достъпни за вашия бюджет.
Пазарувайте онлайн – или поне разгледайте сайтовете за подаръци. Изключително полезно и даващо нови идеи. На нашия пазар започват да се предлагат все повече и все по-интересни онлайн продукти, някои от които трудно ще намерите в другите магазини. Поръчайте ги и куриер ще ги достави до дома ви, което ще ви спести доста обикаляне и бутане по щандовете.
Бъдете модерни – все по-модерно става да се подаряват така наречените ваучери за определена сума. Когато подарявате на близък човек, не трябва да се притеснявате, че той ще пресмята колко скъпо или евтино нещо сте му взели за подарък. Обикновено на близките подаряваме неща, от които наистина имат нужда. Подарявайки талон за покупка на определена стойност – след празниците вашите близки и приятели могат да отидат и да си харесат нещо, което наистина им трябва и ще му се зарадват. Така хем ще избегнете чуденето дали е по-удачно сокоизтисквачка или пасатор, хем те ще получат това, което им е по-необходимо за момента.
Не отлагайте – тъжно е, ако се окаже, че за някого няма подарък под елхата. Когато има желание винаги се намира начин – дори една собственоръчно изработена картичка би могла да стопли сърцето, много повече от скъп и красиво опакован подарък, защото така показвате, че сте отделили време за този човек, мислили сте за него и сте се надявали той да хареса творението ви.

Вземете си компания – ако сте нерешителен човек и трудно правите избор, вземете си някой за компания, когато обикаляте по магазините. Ако ви е скучно да се шматкате сама насам-натам това е идеално решение – хем прекарвате време с приятелка или роднина, хем вършите нещо полезно и хем получавате безценни съвети. Модерно е да се комбинира три в едно, а защо не и повече.
Не взимайте компания – ако компанията ви изнервя или не можете да огледате всичко на спокойствие, така, както бихте желали. Например, ако съпругът ви нервно потропва до вас и ви казва, че няма никакво значение какво влакче ще вземете – нали все пак е влакче – най-добре е да го помолите да свърши нещо в къщи, да се позабавлява с приятели или го изпратете да ви търси той изненада – да види лесно ли е.
Не забравяйте любовта – купувате, опаковате и подарявате подаръци не защото така трябва и така правят всички, а защото наистина искате и обичате хората. Не мислете, че хората няма да усетят, ако подаръците са просто така, колкото да отбиете номера. Помнете, по-добре малко с любов, отколкото много без никакъв ентусиазъм и желание.