четвъртък, 29 ноември 2012 г.

Баклава – класическа


Продукти:

500 г тънки точени кори
400-500 г смлени орехи
250 г захар
1 пакетче ванилия
1 пакетче канела
олио за напръскване на корите и за намазняване на тавата
За сиропа:
400 г захар
120 мл вода
1 пакетче ванилия
1 лимон
Приготвяне:
Намазнете форма за сладкиши и поставете в нея 2-3 точени кори, напръскайте ги с олио. Смесете орехите, канелата и ванилия. Разстелете малко от сместа върху корите, след това сложете още 2-3 кори, напръскани с олио, а после поръсете с орехи. Продължете, докато свършат корите и орехите и завършете с кора. Преди печенето нарежете баклавата в тавата на квадратчета.
Печете в предварително силно загрята (до 200°) фурна до силно зарозовяло.
Междувременно пригответе сироп, като залеете захарта с вода. Добавете ванилия и нарязан на кръгчета лимон. Оставете да ври на слаб огън за около 20 минути, докато сиропът почти се сгъсти.
Залейте опечената баклава с горещия сироп, сложете я отново в топлата фурна и я оставете за още 15-20 минути, за да поеме сиропа. Когато е готова, я преместете в чиния и я оставете да престои 1-2 дена, докато напълно изсъхне.

Няма коментари:

Публикуване на коментар