неделя, 18 ноември 2012 г.

Историята за коледното чорапче


Историята за коледното чорапче
От векове датира традицията, да поставяме чорапче под елхата или над камината, което Дядо Коледа да напълни с подаръци или лакомства. В някои страни дори надписват чорапите с имената на всеки член от семейството. 

Една от историите за коледния чорап гласи...... Никълъс (Свети Никола) бил син на много набожни християнски родители в Турция. Като епископ на град Мира той бил много обичан от хората за щедростта, която проявявал към всички и особено към децата. 

Светецът знаел, че много хора в неговата енория са бедни и идвайки от богато семейство, той често им помагал. Както по обичай, всяка коледна вечер той посещавал къщите в енорията си, за да се увери, че всяко дете ще има подарък. 

По онова време всеки баща трябвало да осигури зестра на дъщеря си, или дарове, които да даде на младоженеца и неговото семейство. Жена без зестра не можела да се надява да се омъжи. 

Никълъс чул, че някъде там имало един благороден мъж, който бил принуден сам да се грижи за трите си малки дъщери. Неговата съпруга починала и той, изпълнен с много тъга, поел теглото да ръководи семейството. Настанало време момичетата да се задомяват, но.....нито една от тях нямала зестра. 

Една вечер дъщерите изпрали на баща си дрехите и проснали чорапите му над камината, за да се изсушат по-бързо. Тогава, знаейки за трудното им положение, Св. Никола тайно отишъл в техния дом. Когато видял съхнещите чорапи, той взел от шейната си три торби със злато и ги напълнил. 

Така, вече със зестра, благородникът успял да омъжи и трите си дъщери и доживял живота си спокойно и щастливо. 

Дано и нашите коледни чорапчета не останат празни! 
Весела Коледа!
Историята за коледното чорапче

Няма коментари:

Публикуване на коментар