четвъртък, 29 ноември 2012 г.

Ошав


Ошав – компотът от сушени плодове, който традиционно поднасяме на Бъдни вечер. Но християнската традиция не е единствената причина да консумираме ошав, защото това е изключително полезно блюдо с много добри хранителни и диетични качества.

ошав - полезното блюдо за бъдни вечер

Ошав е компот от сушени плодове, който традиционно поднасяме на празничната трапеза на Бъдни вечер. Обикновено се приготвя от сушени ябълки, круши и сини сливи, но може да се добавят сушени кайсии и всякакви други сушени плодове. За да е по-полезен и диетичен, е препоръчително да го подслаждате с кафява захар или мед, вместо с бяла захар.

ошав - полезното блюдо за бъдни вечерНародната традиция повелява ошавът да се приготвя 2-3 дни преди Бъдни вечер, а в някои краища на България дори още по-рано – на Игнажден (20 декември) и да се съхранява на студено.Разбира се, в днешно време по-често се приготвя на самия ден, с останалите ястия на трапезата. Според друг обичай стопанинът на дома обикаля с ошава овощните градини, за да им покаже, че и те са почетени на празничната трапеза.

Освен, че е традиционно блюдо на Бъдни вечер, ошавът притежава много добри хранителни, здравословни и диетични качества. Ошавът има умерено съдържание на въглехидрати, предимно на прости захари.
Има среден гликемичен индекс, заради голямото си съдържание на вода и нисък индекс на гликемично зареждане. Почти не съдържа мазнини и протеини. Подходящ е за включване като междинно хранене в диети по всяко време на годината.

Полезните свойства на ошава се дължат на сушените плодове, от които се приготвя. Те подобряват работата на стомашно-чревния тракт, засищат, стимулират храносмилането и изгарянето на мазнини.
  • Сушените ябълки са богати на витамини от групата В, С и Е, минералите желязо, магнезий и фосфор, пектин и фибри.Сушените круши са богати на витамини от групата В и С, минералите желязо, калций, цинк, магнезий и фосфор, и фибри. ошав - полезното блюдо за бъдни вечерСушените ябълки и круши активизират мозъчната активност, предпазват от сърдечносъдови и простудни заболявания, укрепват венците и подобряват храносмилането. 
  • Сушените сини сливи са богати на витамини от групата В, А, С и Е, минералите магнезий и фосфор, и фибри.Ускоряват работата на стомашно-чревния тракт, премахват стреса и тревожността.
  • Сушените кайсии са богати на витамини от групата В, А, С и Е, минералите фосфор, магнезий, желязо, калций и цинк, и фибри.Стимулират имунната система, предпазва от ракови заболявания, тонизират и подобряват храносмилането. 
Как да си приготвим полезен ошав?
Необходими продукти: 3 чаени чаши сушени плодове (ябълки, круши, сини сливи, кайсии), 3 кафени чаши кафява захар или 3 с.л. мед

Начин на приготвяне: Накиснете добре измитите сушени плодове в студена вода и ги оставете да престоят няколко часа. Сварете ги в същата вода, докато омекнат. Подсладете с кафява захар или мед, по ваше желание. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар