неделя, 16 декември 2012 г.

Откъде накъде елха?!

Откъде накъде елха?!
Символът на вечния живот. Снимка: Dreamstime

Като едни любознателни девойки, не можем да се задоволим само с външната част на нещата и ужасно важно ни беше да си припомним не само как, но и защо се украсява коледната елха.
А и традициите трябва не само да се спазват, но и да се разбират и разказват на децата между слагането на два гирлянда. Иначе няма смисъл.
Оказа се, че по темата с елхата няма единодушие, нито някой си е направил труда да седне и да запише първия път, в който е била украсена елха. Ей така, да има черно на бяло.
За това пък има няколко много мили истории, вие си изберете коя да разказвате на децата си.
История първа, в Древен Египет
Украсяването на дървета изобщо датира от Древен Египет. Тогава са слагали из къщите си палмови клонки, които символизират триумфа на живота над смъртта. Правели го всяка година за зимното слънцестоене, разбирайте 22 декември.
История втора, в Древен Рим
Древните римляни украсявали домовете си с дръвчета със свещи и си разменяли малки подаръци в чест на бог Сатурн. Неговият празник бил, разбира се, в края на годината. Тогава римляните се отдавали на веселие, пускали робите в отпуска, а децата излизали във ваканция.
Бог Сатурн отговарял за земеделието и ученето – почитани като средството за цивилизован живот.
История трета, в Германия и Скандинавието
По време на коледните празници тези мили високи и руси хора поставяли зелени растения до входната врата, с които символизирали надеждата си за идването на пролетта.
История четвърта, с Мартин Лутер
Украсяването на елхата в съвременния й вид започва някъде около 1 500-та година.
Тогава в една зимна вечер малко преди Коледа, Мартин Лутер (основателят на протестантството) се прибирал към дома си през заснежената гора.
Между клоните на една елха видял блещукащите звезди, които изглеждали като накацали по дръвчето.
Мартин силно се впечатлил, отсякъл едно дръвче, занесъл го в дома си и го украсил с малки свещички, за да покаже на семейството си какво точно е видял в гората.
Малко по-късно някой добавил на върха на елхата звезда или ангел, с които да символизират витлеемската звезда, показала пътя на влъхвите към яслите, в които се родил Христос.
Но за религиозната страна на празника ще си говорим друг път, защото историята заслужава специално място.

Няма коментари:

Публикуване на коментар