неделя, 16 декември 2012 г.

Ванилени коледни сладки

Ванилени коледни сладки
Снимка: Tialoto.bg

Коледа ухае на различни неща – на прясно изпечена питка, на мандарини, на крехки пържолки...и на ванилови сладки.
Така твърдят очевидци на коледното вълшебство във Виена и Прага и ние нямаме никакво основание да не им вярваме.
Нямаме и намерение да се лишаваме от тази ванилова прелест, която ще се яви на коледната ни трапеза под формата на ванилови сладки.
Съставките са в грамове, така че, ако нямате везна, сега е удобен момент да се сдобиете с такава.
Или пък да звъннете на съседката да ви услужи. После ще се отплащате в сладки.
И така, необходимите съставки: 
150г брашно
70г готварско нишесте (царевично,пшенично, картофено), без добавен вкус, продава се в хранителните магазини
70г пудра захар
80г смлени орехи или лешници
150г масло със стайна температура
1-2 жълтъка


 На подходящо за месене място пресявате брашното, прибавяте нишестето и захарта, добавяте и смлените ядки.
Маслото се нарязва на късчета отгоре и се добавят жълтъците.
Месите, докато тестото стане гладко, после го оставяте за една вечер в хладилника да си почине.
На следващия ден оформяте кравайчета или топчета, подреждате ги върху хартия за печене в тава и слагате в умерена фурна.
Пекат се до порозовяване, приблизително 10 минути.
След това ги изваждате и ги овалвате в смес от пудра захар и 3 пакетчета ванилия.
Може да си приготвите захарта и ванилията в дълбока купа и да пускате вътре топлите сладки.
Съхраняват се в картонена кутия и издържат един месец.

Няма коментари:

Публикуване на коментар