Всички знаят колко полезни за човешкия организъм са морските дарове, но така или иначе малко българи успяват редовно да слагат на трапезата си от тях.
Повечето чакат някой по-голям празник и най-вече Никулден, че да напълнят традиционнияшаран или да опекат скумрия или пъстърва.
Но дори и да не успяваме да готвим редовно морски дарове за цялото семейство е добре да научим децата от малки да обичат риба. Една от причините, поради която в България част от домакинствата готвят рядко риба е, че децата им и като поотраснат не обичат риба. Не обичат, защото не са захранени с риба, не са разбрали, че е нещо вкусно и полезно и като резултат зачеркват рибата като съзнателен избор.
Добрата тактика е още докато децата са малки 8-12 месечни да включваме в менюто им под някаква форма и риба. Тя помага за изграждане на имунната им система, за да може организмът по-добре да се справя с всякакви вируси и алергии. Рибата също така снижава риска от поява на астма и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания в бъдеще.

А когато децата станат ученици е полезно да консумират поне два пъти седмично риба, за да са по-концентрирани, по-бързомислещи, по-умни и разбира се това да бъде оценено подобаващо с по-високи оценки.Рибата е полезна и за хармоничното израстване на децата на ръст и за вътрешните им органи.
Затова за този Никулден открийте някоя истински вкусна рецепта, купете някаква прясна риба и я направете така, че децата никога да не я забравят. И винаги да казват искам от онази никулденска рибка.