неделя, 16 декември 2012 г.

Изпълняваме ли новогодишните си обещания?

Изпълняваме ли новогодишните си обещания?
Снимка: Reuters

Колко от нас могат с ръка на сърцето да си признаят, че не минава рожден ден или новогодишна нощ, на които да не си обещаят: „Тази ще е моята Година (с главно Г) – ще вляза във форма, ще спра цигарите, ще спортувам, ще се храня здравословно, ще преосмисля приоритетите си, ще намеря своя принц!“ ? Случвало се е на всеки, а на някои – много пъти...

За жалост само след няколко седмици или месец решителността и ентусиазмът ни се „изпаряват“ и отстъпват място на рутинните действия и обичайното ежедневие. И така до следващия повод за категорични обещания за „втори шанс“, които скоро... също забравяме.

Пътят към щастието невинаги е лек, но всеки от нас заслужава да изживее своето късче щастие и трябва да се пребори за него. Ето как би било по-лесно.

1. Намерете „сродни души“, верни приятели, които да ви разбират и подкрепят, да мислят като вас. Това е от изключителна важност за постигането на положителни промени в живота ви.

Всички ние сме уникални и неповторими като личности, но житейските ситуации са изненадващо повтарящи се. Дали сте с интровертен или екстровертен тип характер, вие имате нужда от хора около себе си, на които да се доверите, да бъдете разбрани, обичани, подкрепяни. Важно е в този момент да поемете отговорност. Щом се опитвате да направите решителна крачка в живота си, отговорното отношение ви е залог за успех.

2. Не се опитвайте да промените всичко изведнъж, с един замах. Нетърпението и припряността ще ви доведат до необосновани действия и непостижими цели. Важно е да имаме яснота по това кое е важно и на първо място за нас, за някои – здравето, за други – работата, за трети – децата. От всички неща, които искате да промените в живота си, изберете две или три и се фокусирайте върху тях.

Най-добре е да започнете от здравето, защото без него не можем да направим наистина нищо. Запишете се в курс по йога или танци или просто ходете 3-4 км на ден с бърза крачка. Даже и да ви се струва незначително, това което правите е усилие в правилна посока. Енергията, с която ще заредите физическото си тяло, ще ви помогне за постигане на промяна и в другите области от живота ви.

3. Настройте съзнанието си на положителна вълна. Вярно, че това се постига изключително трудно, но овладявайки философията на позитивното мислене, правим най-съществената крачка към постигане на живота на мечтите си. Ще отнеме време и много усилия, но рано или късно ще разберем, че си е струвало.

Няма коментари:

Публикуване на коментар