понеделник, 3 декември 2012 г.

Дядо Коледа акостира от Испания в Бургас с чернокожи "Снежанки"


Снимки: Лина Главинова
Дядо Коледа акостира с кораб от Испания в неделя в Бургас. На морското пристанище развълнувани го посрещнаха кметът на града Димитър Николов, холандският посланик Карел ван Кестерен и десетки малчугани.
Децата раздадоха писмата с желанията си на белобрадия старец. В тях те написали какви подаръци очакват за празника.

Известен в Холандия като Синтер Клаус, до Дядо Коледа нямаше нито Снежанка, нито джуджета, а... две чернокожи момчета, познати в Ниската земя като Зварт Пиет (черни помощници - б.р.).
Помощниците на Дядо Коледа раздаваха меденки и кутии с бонбони на усмихнатите деца, а те от своя страна рецитираха стихчета за поздрав към скъпия гост.

“Те са черни защото влизат в комините, за да раздават подаръци”, обясни странния вид на “Снежанките си” холандският Дядо Коледа и разказа легендата за своята поява. “Тя идва от испанските моряци и разказва за Свети Николай, покровител и светец на Амстердам, който пристига с кораб от Испания. Посрещнат е на пристанището от целия град, дори от кралицата. Тогава яхва бял кон и веднага тръгва да проверява децата, дали са били послушни и да раздава лакомства и подаръци. Така ще направя и аз” – каза Синтер Клаус.

Верен на думите си, той веднага започна да раздава лакомства на малчуганите. И както повелява холандската традиция, даваше шоколадова буквичка на всяко дете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар