неделя, 2 декември 2012 г.

Зимата започна! На места заваля сняг, утре се очакват виелици


В Пампорово и по високите части в Смолянска област снегът е завалял в късния следобед

 

Снимка © Булфото

Над 20-30 литра на квадратен метър дъжд ще се изсипят през нощта на места в Източна България. Значително количество ще вали и в други райони на страната, прогнозират синоптици, пише "24 часа".

От запад валежите ще започнат да спират. В Източна България ще се усили вятърът от запад-северозапад. Минималните температури ще са предимно между 3 и 8°, в София - около 4°.

Утре валежите временно ще спрат в цялата страна, най-късно в североизточните райони. Облачността ще се разкъса и намалее, главно над Южна и Източна България. Вятърът ще отслабне.

През деня обаче от югозапад ще започне нов дъжд, който в следобедните часове с усилване на вятъра от запад-северозапад и нахлуването на студен въздух ще започне да преминава в сняг.

В следобедните часове в Дунавската равнина, а вечерта и през нощта срещу вторник и в Тракийската низина и Източна България, ще духа силен до бурен вятър от запад-северозапад. Ще вали сняг в по-голямата част от страната и ще се образува тънка снежна покривка. Ще има снежни виелици и навявания. Без снеговалеж ще остане западната част на Дунавската равнина.

Максималните температури ще бъдат в широки граници - от 5-6° в северозападните райони до 14° в югоизточните, но след обяд с усилване на вятъра от северозапад ще започнат бързо да се понижават.

Над Черноморието до обяд валежите ще спрат, а облачността ще се разкъса, а силният вятър от запад-северозапад временно ще отслабне. Максимални температури - между 11 и 14°.

Вечерта от юг ще започнат нови валежи, които през нощта срещу вторник ще обхванат цялото Черноморие. Вятърът от северозапад отново ще се усили и с него ще нахлува студен въздух.

Над планините ще духа силен и бурен югозападен, вечерта вече северозападен вятър. Ще има валежи от сняг. Максимална температура на 1200 метра - 4°, на 2000 метра - около минус 2°.

Атмосферното налягане ще бъде значително по-ниско от средното, ще започне да се повишава. Във вторник в източните райони все още ще превалява предимно сняг и ще е ветровито, а от запад облачността ще започне да намалява. Вятърът ще отслабне и ще стихне, най-късно в Добруджа и по Северното Черноморие. Минимални температури - между минус 5 и 0, максимални - между 3 и 8°.

В сряда отново ще се заоблачи и ще започнат валежи, които ще обхванат цялата страна. Те ще бъдат по-интензивни в югоизточните райони. Ще вали предимно дъжд, в планините - сняг. В източните райони временно ще се усили вятърът от юг. Дневните температурите слабо ще се повишат. В четвъртък ще е ветровито и студено. Тогава ни очаква променлива облачност.
Сняг заваля в късния следобед в Пампорово, съобщиха междувременно от Планинската спасителна служба. Снежната покривка в курорта засега е оскъдна - около 1-2 см. Заради снеговалежа е затруднено движението по високите части в планинската област според  информация от "Титан Клинър". От почистващата фирма предупреждават шофьорите да не тръгват на път, ако не са оборудвани със зимни гуми. Сняг вали в проходите "Пампорово" и "Рожен", както и в зоните над 1600 м надморска височина, уточняват от "Титан Клинър". Екипи на фирмата имат готовност да започнат опесъчаване и почистване по пътя Смолян-Мугла, където през тази нощ се очаква да се образува  снежна покривка. Пътните настилки са мокри и хлъзгави, а видимостта е намалена поради мъгла, предупреждават от "Титан Клинър". Според информация от фирмата, по пътищата засега не е образувана снежна покривка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар