неделя, 16 декември 2012 г.

Коледа е подаръци. Но защо?

Коледа е подаръци. Но защо?
Снимка: Dreamstime

Коледните подаръци не са измислица на търговците и начин на родителите да укротяват децата си поне по празниците.
Размяната на подаръци в края на годината има своята традиция и докато още не сте хукнали да пазарувате, опаковате и криете вашите, ще ви разкажем защо правим всичко това.
В християнската традиция размяната на коледни подаръци символизира даровете, които влъхвите са поднесли на новородения Исус.
Нали помните? Трима източни мъдреци знаели, че ще се роди нов Цар на света и го намерили в яслите във Витлеем благодарение на Витлеемската звезда, която им показвала пътя.
Те занесли на Исус дарове, които се полагат на цар – миро, смирна и тамян. След това, вече две хиляди и единадесет години хората си подаряват по нещо на Рождество Христово в памет на тази случка.
По-късно легендите се преплитат с тази за св. Николай, който помагал на бедните. Той пуснал през комина на една бедняшка къща няколко монети, за да помогне на семейството да посрещне Коледа.
Паричките паднали в чорапите на децата, закачени на камината, за да съхнат.
Оттам пък идва и вярването, че подаръците ги носи добър дядо тайно през нощта и ги оставя до камината.
А после една компания за безалкохолни напитки пуска рекламна кампания с един червендалест човечец, облечен в червено, с черен колан и заразителен смях и традициите постепенно се забравят.


 За това, докато избирате тазгодишните подаръци, си спомнете защо го правим. Правим го като символ на новото начало и като символ на вярата ни в по-добро бъдеще.
Весели празници на всички

Няма коментари:

Публикуване на коментар