сряда, 5 декември 2012 г.

6 филма, които трябва да гледаме през декември


Годината почти свърши, но на киноекрана предстои да излязат още няколко доста значими заглавия. За щастие през декември няма да видим стандартизирани коледни бози, стремящи се да ни инжектират празничен дух, а чакани с нетърпение филми на големи имена. „Хобитът” на Питър Джаксън, „Арго” на Бен Афлек, както и нови творби на Уди Алън и Анг Лий биха предизвикали интереса на всеки киноман. Друг е въпросът дали филмите ще оправдаят очакванията ни – това предстои да разберем в последния месец на 2012 г.
Още на 7 декември излиза петият режисьорски филм на Бен Афлек „Арго”. Колкото и мнозина да не го харесват като актьор, трябва да признаем, че на режисьорското столче той показва завидни заложби. А този път се е справил повече от добре, ако съдим по американската критика, която масово прехвалва „Арго” и го обявява за фаворит за всякакви Оскари.
Иде реч за история, базирана на истински случай. През 1979 г. американското посолство в Иран е нападнато от бунтовници, които взимат заложници. Шестима от пленените обаче успяват да избягат в дома на канадския посланик и ЦРУ задвижва секретна мисия да ги изведе от Иран. Със задачата е натоварен Тони Мендес (самият Бен Афлек в главната роля), който съставя дързък план: да се направи на продуцент, който снима филм в Иран и в крайна сметка да представи шестимата американци за част от своя екип. Иранските служби обаче все повече се доближават до истината, а в Белия дом възникват съмнения за операцията като цяло.
Според злите езици „Арго” разчита най-вече на политическата си коректност в битката за Оскарите. Но това не означава, че е лишен от качества.
Седмица по-късно, на 14 декември, излиза още едно голямо заглавие. С „Хобит: Неочаквано пътешествие” Питър Джаксън продължава грандиозните и неприлично скъпи екранизации по Толкин. Основна част от актьорите от „Властелина на пръстените” отново са тук – Иън МакКелън, Кристофър Лий, Кейт Бланшет, Хюго Уийвинг, Илайджа Ууд, Иън Холм.
Историята разказва за Билбо Бегинс, който е въвлечен в епичен поход за освобождаване на Еребор – изгубеното царство на джуджетата, отдавна завладяно от дракона Смoг. Билбо се присъединява към появилия се изневиделица магьосник Гандалф и група от тринайсет джуджета, предвождана от легендарния воин Торин Дъбощит. А по пътя хобитът среща създание, което завинаги ще промени живота му – Ам-Гъл…
Уди Алън пък продължава европейската нишка в кино биографията си с филм, който трябваше да излезе у нас още през септември, но ще се появи на 21 декември. След изключително успешния „Полунощ в Париж”, спечелил Оскар за сценарий, тази година гуруто на пиперливата комедия представя „На Рим с любов”. Това е история с множество преплетени сюжетни линии и със смазваш каст – Пенелопе Крус, Оливия Уайлд, Алек Болдуин, Елън Пейдж, Джеси Айзенбърг (изиграл създателя на Facebook Марк Зукърбърг в „Социалната мрежа”), Джуди Дейвис, Роберто Бенини и Орнела Мути са само част от звездите във филма. Освен като сценарист и режисьор, Уди Алън се завръща и към актьорското си амплоа в лентата, а не го бяхме виждали пред камерата от „Сензацията”(2006 г.).
На същата дата излиза и новият филм от режисьора на „Тигър и дракон” и „Планината Броукбек” Анг Лий. Приключенската драма „Животът на Пи“ е по едноименния бестселър на Ян Мартел. Пи Пател е син на собственик на малък зоопарк. Семейството му решава да се пресели от Индия в Канада, като пренесе огромния си багаж, включващ и голяма част от животните, на товарен кораб. След корабокрушение Пи се оказва в лодка заедно със зебра, хиена, орангутан и огромен бенгалски тигър. Как ще се справи с тези животни ще видим на 21 декември.
Към края на месеца пък излиза един обещаващо изглеждащ катастрофичен трилър.„Невъзможното” ще пресъздаде грандиозното цунами в Индийския океан от 2004 г. през очите на едно обикновено семейство. Е, доколкото Юън Макгрегър и Наоми Уотс могат да се считат за обикновено семейство, защото именно те изпълняват главните роли. Режисира ги Хуан Антонио Байона, спечелил си добро име с дебюта си „Сиропиталище”. „Невъзможното” тръгва у нас на 28 декември.
Отново на 28 декември излиза и един криминален екшън със звезден каст. Том Круз, Робърт Дювал, Розамунд Пайк и Ричард Дженкинс си партнират в екранизация по роман на Лий Чайлд. „Джак Ричър” разказва за бивш военен следовател, повикан да разследва странен случай. Снайперист убива петима привидно случайно избрани жертви и всички улики сочат срещу задържания заподозрян. Но при разпита заподозреният призовава: “Повикайте Джак Ричър!“. Така Ричър се замесва в случая и се изправя срещу неочакван враг…





Няма коментари:

Публикуване на коментар