неделя, 16 декември 2012 г.

Най-желаните бебешки имена за 2012 година

Най-желаните бебешки имена за 2012 година
Снимка: Dreasmtime

Някои хора казват, че до голяма степен името на човек предопределя неговия живот. Истина или не, името наистина е много важно, защото останалите хора идентифицират човека първо чрез него. Когато се разбере, че в семейството ще има бебе, едно от най-важните неща за родителите е намирането на най-подходящото име за новороденото.
Американското онлайн издание Parade публикува резултатите от тазгодишното проучване на BabyCenter в САЩ, класиращо най-желаните бебешки имена за 2012 година. Проучването обхваща общо 100 имена, но ние ще се спрем на най-важните, първите десет от групата на момичетата и на момчетата.
Според Линда Мъри родителите се стремят да намерят уникално име за своето дете, което също така да носи определен смисъл. Значението на името може да дойде от посланието, което то носи, както и от емоцията, свързана с някои любим и вдъхновяващ човек. Затова много хора решават да кръстят детето си на свой роднина или особено близък приятел.
Ето и кои са най-популярните имена за момичета и момчета:
Момичета
1. София
2. Ема
3. Оливия
4. Изабела
5. Ава
6. Лилия
7. Зои
8. Клое
9. Миа
10. Мадисън
Момчета
1. Ейдън
2. Джексън
3. Итън
4. Лиъм
5. Мейсън
6. Ноа
7. Лукас
8. Джейкъб
9. Джейдън
10. Джак


Интересно е, че името София оглавява момичешката класация за трета поредна година, а Ейдън е победител при момчетата за рекордната осма година. Може би, защото и двете имена носят своето уникално значение. София означава „мъдрост“, а Ейдън „огнен“.
Известно е, че някои родители взаимстват имена от любимите си филми и герои. Оказва се, че и книгите също могат да повлияват. От 2011 година насам интересът към името Грей (на английски „сиво“) е по-голям в сравнение с предишните години, заради широката популярност на книгата „50 нюанса сиво“.
Наблюдава се също така „британска инвазия“, която се свързва с Олимпийските игри в Лондон това лято, както и с кралското семейство. Все по-често срещани са имена като Лиъм и Хари за момчетата и Пипа за момичетата.
Шантаво или не, технологиите също оказват влияние върху избора на бебешки имена. Още през 2004 година Гуинет Полтроу нарече дъщеря си Eпъл ( Apple на английски), а днес името набира все по-голяма популярност. Името Сири също бележи ръст. По този начин се нарича програмата за личен асистент на iPhone. От страна на момчетата името Мак също става все по популярно (на английски Mac).
Тази година беше важна в политическо отношение за САЩ. Изглежда родителите се повлияват от политиката и кръщават повече децата си с имена на известни президенти и политици. Интересно е, че по-често срещани са имената на минали лидери, отколкото на сегашни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар