неделя, 16 декември 2012 г.

Празници без стрес – как?


Празници без стрес – как?
Източник: Dreamstime
Ето, че сме на прага на едни от най-светлите и семейни празници. Всички тръпнем в очакване на срещата със семейство, близки и приятели, а и на малко почивни дни. За какво обаче използваме времето си – било то свободно или не, в навечерието на Коледа?

Обикновено всеки, особено дамите, се заема с подготовката за идеалния, съвършен празник. Времето, предназначено за почивка от работа, запълваме с работа по наближаващите празнични дни, която в повечето случаи е съпътствана с много стрес и напрежение в желанието всичко да бъде изпипано до последния детайл.

Замисляли ли сте се колко много енергия и нерви хабим, за да осигурим спокойствие на самия празник? Всъщност всичко би могло да протече и без цялото това напрежение, защото единственото, което прави то, е да ни изтощии по този начин да застраши така очакваните дни с провал.

Истината е, че хората не сме създадени да се справяме с подобни ситуации, просто природата ни не е такава. Това обаче е начинът, по който светът се е устроил и ние трябва да се приспособим...

Вероятно първата цел, която трябва си поставим преди да започнем с празничната подготовка, е да не се стресираме, или поне доколкото е възможно. Всички фактори, които по някакъв начин предизвикват стрес, се наричат „стресори“. Отговорът на организма, спрямо тях, основно се състои в активиране на нервната система, с други думи – ние сме под стрес.

Това състояние на духа, а в последствие изразено като физиологична реакция, носи само вреди за здравето ни. Как обаче можем да го предотвратим?

  • Въпреки повишения брой задачи, не бива да отписваме времето за спорт от графика си. Дори и да се понамали, то е необходимо, за да можем да уравновесим неизбежното напрежение с активен начин на живот, който да ни помага да се отпуснем, макар и за малко.

С помощта на спорта кръвообращението ни ще се подобри и ще се чувстваме тонизирани и заредени с енергия.

  • Подаръците ... Те в много случаи се оказват един от най-големите стресори. Колкото и да ни се иска да бъдем щедри, бюджетът не винаги го позволява. Затова трябва да си определим една сума, към която да се придържаме, без компромиси.

Друг вариант, който би помогнал да избегнем напрежението около подаръците, е онлайнпазаруването. Трябва обаче да бъдем внимателни, тъй като около Коледа измамите закономерно зачестяват.

  • Добрият сън е много важен за здравето въобще. Той спомага и за намаляване на стреса. Трябва да си осигуряваме минимум по 7 часа сън всяка нощ, за да можем да бъдем достатъчно трудоспособни на работното си място, от една страна и пълноценни в подготовката на празника, от друга.


Би било чудесно, ако се придържаме към всички тези съвети за запазване на спокойната атмосфера по Коледа. Въпреки всичко обаче, стресът може да ни застигне, а е желателно да имаме стратегия и в тези случаи.

Преяжданетопрепиването и неправилната почивка допринасят за усложняване на състоянието...
  • Богатите и многобройни трапези по Коледа непрестанно ни подканят да похапнем. Не бива обаче да откликваме на всяка покана от тяхна страна. Въпреки изкусителните ястия, не трябва да забравямеплодовете и зеленчуците, с които да заместим някое от изкушенията.

  • Една малко по-дълга разходка след вечеря би се отразила много добре. Всичко наоколо е украсено и свети в най-различни форми и цветове. Насладете се на гледката!

  • И най-важното – не трябва да се застояваме с часове на дивана, пред телевизора. За повечето хора това е част от ежедневието. Трябва да разнообразим празничните дни. Нека прекараме повече време със семейството си, в истинския смисъл на думата.

Играйте всички заедно на някоя игра или излезте на разходка, направете снежен човек, стига снегът да ни зарадва с присъствието си. Какъв по-добър начин да се освободим от стреса от една „семейна антистрес терапия“?

Изобщо, трябва да изпитваме удоволствие от всичко, което правим за Коледния празник. Така ще бъдем удовлетворени от усилията си и изпълнени с енергия, а когато той дойде - насладете му се!

Весела Коледа!

Няма коментари:

Публикуване на коментар