вторник, 23 април 2013 г.

Малко шоколадови факти


шоколад
Негово величество шоколадът е любимото изкушение на почти всеки. Мнозина знаят, че какаовото лакомство е способно да повдигне настроението и да успокои нервите на човек след тежък работен ден. С това обаче интересните факти около шоколада не се изчерпват:
Шоколадът е полезен за сърцето. При хората, които редовно го консумират, рискът от сърдечно-съдови заболявания намалява с 37 %.
Шоколадът повишава настроението, като увеличава нивото на серотонин в мозъка. Проучванията показват, че вкусното блокче е и афродизиак.
Италианските учени са доказали, че хората, които ядат редовно шоколад, страдат по-малко от деменция в старческа възраст.
Шоколадът притъпява чувството за глад. Достатъчно е да изядеш 10 грама черен шоколад, за да премине гладът.
Статистиката показва, че в страните, където се яде повече шоколад, има повече Нобелови лауреати.
Най-големите любители на сладкото вълшебство се оказват швейцарците. Жителите на красивата алпийска страна консумират средно по 10 килограма шоколад на година.
В прочутата сцена под душа от филма “Психо” Алфред Хичкок използвал шоколаден сироп Bisco,  за да симулира кръв.
Традиционно на шоколада са приписвани магически, медицински и мистични свойства. Например на латински какаовите дървета са посочени като “Theobroma Cacao”, което в превод означава “храна на боговете”.
Думата “шоколад” произлиза от думата на езика на маите “xocolatl” или “горчива вода”.
Древните маи и ацтеките са вярвали, че какаовите дървета идват от рая и плодовете им дават мъдрост и сила на лицето, което ги използва за храна. Освен това, те използвали какаовите зърна като валута, а един роб се равнявал на 100 зърна.
Първи започнал да произвежда малки, евтини шоколади англичанинът Джон Кедбъри, за да отучи сънародниците си от пристрастяването им към бирата.
В Барселона съществува Музей на шоколада, който показва миниатюрни забележителности на града, изработени от шоколад.
Шоколадът е токсичен за животните, защото съдържа веществото “теобромин”.
“Киндер Сюрприз” е забранен в САЩ, защото законът там повелява да не се слагат негодни за консумация неща в годни такива.
Преди изпит японските студенти обичат да консумират “Кит кат”, защото е в съзвучие с японското “кито кацу”, тоест “трябва да спечеля”.
Едно време църквата била забранила яденето на шоколад, наравно с еретизма и богохулството.
Гири Чоко е японски обичай, името на който означава “шоколадов дълг”. Състои се в това, че шефовете са задължени да подаряват шоколад на подчинените си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар