вторник, 23 април 2013 г.

Историята на най-скъпите автографи


Представяме ви подборка на най-редките и ценни автографи в историята. Както може да се убедите сами, някои от тях носят особен, скрит смисъл.
Джо Ди Маджо и Мерилин Монро. Стойност: $191 200
автограф на Джо Ди Маджо и Мерилин Монро
За мнозина бейзболната икона и най-желаната жена в средата на XX в. изглеждаха идеалната двойка. Да, но бракът им продължи малко повече от година и бе съпътстван от множество скандали. Опитът им в началото на 1960 г. да подновят връзката си бе посрещната с ликуване от феновете. Символ на новото обединение на актрисата и спортиста става една бейзболна топка, върху която те оставят своите подписи. През 2006 г. ценният артефакт е продаден на аукцион от Heritage Auction Galleries.
Има и друга топка върху която присъстват подписите на бившите съпрузи, но там Мерилин Монро е с истинското си име Норма Джийн, така че цената му е само около $ 50,000.
Уилям Шекспир. Стойност: £3 млн
автограф на Уилям Шекспир
За много историци, литературни критици и обикновени читатели, биографията на известния драматург продължава да бъде обгърната в мъглявина. Ако вярваме на изобретателните и смели теории, борещи се с т.нар. “Шекспиров въпрос”, под името “Шекспир” може да се крие поетът Кристофър Марлоу, Ърл Едуард де Вер, философът Франсис Бейкън, и дори кралицата на Шотландия Мери Стюарт.
В този смисъл трябва да се подлага на съмнение автентичността на всеки подпис на британския драматург. Въпреки това, всеки един от известните днес шест причудливи негови автографа, сложени в официални документи като например ипотека на недвижим имот, са оценени на баснословна сума. И тъй като подписите на Шекспир подлежат на голям научен интерес, появата им скоро на търгове е малко вероятна.
Джон Ленън. Стойност: $525 000
автографа на джон Ленън за Марк Чапман
Албумът “Double fantasy”, записан от Джон Ленън и Йоко Оно очаквано се радва на голям търговски успех. Най-малкото, защото малко след излизането му музикантът е застрелян от своя фен Марк Чапман. Като част от доказателствата за доказване на вината на Чапман, разследването използва копие от албума, който Ленън е подписал по желание на своя фен. Дискът е открит в цветна саксия в близост до дома, където бившият бийтълс е живял със своята съпруга.
В момента прочутият подписан албум е собственост на аукциона Moments In Time. Неговите сътрудници разкриват, че новата цена на диска е най-малко 1/2 пъти по-висока от предишния рекорд през 2003 г.
Алберт Айнщайн. Стойност: $74 324
автограф на изплезения Алберт Айнщайн
Един от най-известните портрети в историята на човечеството е направен през 1951 г. от информационна агенция United Press International, и по-конкретно от от Артър Сассе  в университета в Принстън, където Алберт Айнщайн празнувал своя 72-ри рожден ден. Сасс предложил на учена да се усмихне на обектива, а той показал езика си. След това гениалният физик направил 9 копия на прословутата си снимка, като едно от тях дал на своя приятел журналиста Хауърд Смит с обяснението, че с жеста си се е изплезил на целия свят.
Джими Хендрикс. Стойност: £41 000 ($63 550)
Автограф на Джими Хендрикс
Сред колекционерите вещите, принадлежали на Джими Хендрикс не се считат за рядкост: онлайн магазини и аукциони буквално гъмжат с пожълтели от времето негови билети , афиши, постери и концертни програми. Цената на тези предмети обикновено не надвишава $ 1,500. Автографите на китарния виртуоз обаче са далеч по-скъпи.
И въпреки че авторитетът на Джими продължава да бъде безспорен, някои от притежателите на негови автентични автографи бързат да ги продадат от страх, че съвременните музиканти могат да изместят от вниманието на феновете старите идоли.
Джеси Джеймс. Стойност: $51 240
автограф на Джеси Джеймс
През втората половина на XX в. на всеки ъгъл в градовете на американския Юг можело да се види фотография на младеж с високо чело и студени очи – това бил престъпникът Джеси Джеймс. Неговото име гърмяло и из всеки щат, а за главата му се давала солидна награда. В днешно време битува мнението, че  той е бил положителен герой и едва ли не е грабил банки и влакове, като откраднотото давал на бедните. В действителност цялата плячка била разпределяна между членовете на бандата на Джеси.
Не е изненадващо, че през 2011 г. фотос с негов подпис бил продаден за внушителна сума. За сравенение, през 1882 г. посмъртна снимка на Джеси Джеймс е била продавана за  $ 2-3.
Джон Кенеди. Стойност: $38 837
последният автограф на Джон Кенеди
През ноември 1963 г., Джон Ф. Кенеди пристига в Далас като част от предизборната си кампания. Президентът и съпругата му остават в луксозния хотел “Тексас”. Отивайки към официалното събитие, в коридора Кенеди се среща с момиче на име Джейн Уайт, която, уплашена, му дава последния брой на местния вестник The Dallas Morning News с молба за автограф. Кенеди с охота подписва собствените си снимки, отпечатани на първа страница. Няколко часа по-късно той е убит. Ценната находка, озовала се в ръцете на скромното момиче, след почти 50 години е закупена от известния колекционер Джоузеф Мадалена.
Принцеса Даяна. Стойност; £8000 ($12 400)
автограф на лейди Даяна
Малко представители на властта могат да се похвалят, че са изпитвали такава народна любов, каквато е изпитвала покойната лейди Даяна. дамата, чийто образ не бе помрачен нито от развода с принц Чарлз, нито със съмнителните обстоятелства около смъртта й, излезе на трето място в класирането на стоте велики британци, като отстъпва само на Уинстън Чърчил и строителния инженер Изъмбард Кингдъм Брунел.
Официалните срещи на принцеса Даяна винаги завършваха с ритуал по раздаване на автографи: дори да бе доста уморена, тя се опитваше да даде на всеки поне няколко секунди от времето си. Веднъж годишно пък, на “Свети Валентин”, подписваше картички за някои от представителите на обслужващия персонал на кралските владения. Тази картичка, адресирана до сервитьора Джордж, впоследствие бе пусната за продажба.
Нийл Армстронг. Стойност: $11 900
autogray
Смъртта на Нийл Армстронг през 2012 г. бе голяма загуба, но цените на предметите, свързани с първия човек, стъпил на Луната, съвсем естествено се качиха.  И най-вече се покачиха автографите, защото Армстронг спря с раздаването им още през 1994 г. Причината за това бе огорчението му, когато научи, че от искреното му желание да зарадва феновете, се е заформил цял бизнес. Най- предприемчивите от феновете пък даже безсрамно подправяха подписите на астронавта и ги продаваха като истински.

Няма коментари:

Публикуване на коментар