вторник, 23 април 2013 г.

12 кратки, но интересни факти


Време е за малко мозъчна гимнастика…
Спонджбоб квадратни гащиСъздателят на анимационния герой Спонджбоб квадратни гащи в колежа е изучавал биология на морските животни.




Томас КрапърВойниците, участвали в Първата световна война, са първите в света, които са използвали модерна тоалетна с казанче. Неин изобретател е Томас Крапър.





кльомбаЗнакът @ е на около 500 години. У нас думата „кльомба“ в интернет смисъла си е употребена за първи път в телевизионното предаване „Добро утро“. И по-конкретно в първото издание на играта “Торнадо” от продуцента Пенко Русев при съобщаването на служебния мейл. В старобългарския език думата “кльомба”  означавала грозно написана буква.




кукла барбиПълното име на куклата Барби е Барбара Милисънт Робъртс.





бикиниБикините са получили своето име благодарение на атомната бомба. Първоначално и гащите, и бомбата били наричани с гръцката дума “атом” (най-малкото отделно нещо). През 1961 г. френски и италиански дизайнери се сетили, че опитите с ядрено оръжие са се правили на остров Бикини в Тихия океан и че “бикини” звучи далеч по-добре.

часовникВ казината в Лас Вегас няма часовници. Целта е така клиентите да се почувстват по-свободни и откъснати от реалността, за да залагат повече пари.






гъсеницаВ тялото на гъсеницата има повече мускули, отколкото в човешкото.





Зигмунд ФройдФройд карал пациентите си да лягат на кушетката, защото се боял да ги гледа в очите.






числото 32Изречението “Това изречение е с тридесет и две букви” е с тридесет и две букви.





МадонаМадона и Селин Дион са далечни братовчедки на жената на принц Чарлз – Камила Паркър Боулс.






Ейбрахам ЛинкълнСинът на президента Ейбрахам Линкълн преживява тежка катастрофа, като животът му е спасен от някой си Едуард Бут. По-късно се оказва, че това е братът на убиеца на Линкълн.





Томас ЕдисонПри разработването на електрическата крушка Томас Едисон изписал около 40 000 страници.







Няма коментари:

Публикуване на коментар