вторник, 23 април 2013 г.

Човекът с две лица


Удивителната история на Едуард Мордейк се случила през 19 век. Според легендата той имал второ лице, разположено в задната част на главата му. Тази уродлива глава не можела да говори или да яде, но пък се смеела и плачела. Едуард бил наистина отчаян и уплашен от физическата си аномалия, защото мълвата твърди, че нощем второто лице му шепнело сатанински слова.
Едуард Мордейк
Логично, предвид неразвитата тогавашна медицина,  нито един лекар не се престрашил да го отстрани чрез хирургическа интервенция. Изпаднал в безнадеждност, едва на 23 години Едуард слага край на живота си.
Поради липсата на надеждни медицински досиета, днес е трудно да се установят фактите около личността на нещастния младеж. Дори датата му на раждане и на смъртта са противоречиви, затова всички мистерии около странната история на Едуард се основават на устния преразказ.
Групата “Том Уейтс” пък посвещава песен на него, наречена “Poor Edward”.
Но Едуард Мордейк не е бил единственият човек с подобен проблем. В историята има още два известни случая на хора с две лица – това са Чанг Дзъ Пинг и Паскуал Пинон.
Второто лице на Чанг Дзъ Пинг било от дясната му страна и се състояло само от уста и зъби. Веднъж американски войник го открива и завежда в болница, където китаецът бива опериран. Операцията е добре документирана, а през 80-те години на миналия век част от нея е излъчена в американско шоу на име “Това е невероятно”. След интервенцията Чанг се завръща в родния си град в Китай, където прекарва остатъка от живота си.
Паскал Пинон
Паскал Пинон  (1889–1929), останал в историята като “Двуглавия мексиканец”, е участник в популярния през първите години на 20-и век цирк Sells Floto Circus. Преди това Паскал е най-обикновен железопътен работник в Тексас, когато е открит от промоутър, който забелязал необичайната доброкачествена киста или тумор в горната част на главата на мексиканеца. Промоутърът веднага предложил примамлива оферта на Пинон да участва в неговото “фрийк шоу”. За целта било изготвено от восък специално второ лице и така циркът се сдобил с невиждан дотогава “човек с две лица”. Други доклади пък информират, че всъщност втората глава била изработена от сребро и хирургично поставена под кожата. След няколко години на гастроли в крайна сметка странникът Пинон се връща в Тексас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар