понеделник, 22 април 2013 г.

Днес е Денят на Земята


Това е най-големият нерелигиозен празник в света, който се чества от над половин милиард души

Денят на Земята е обявен за международен празник през 1990 г.Денят на Земята е обявен за международен празник през 1990 г.



















На 22 април отбелязваме Деня на Земята. Това е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души.
Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 хил. партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата и съхраняване на живота върху нея.
Мрежата има за цел да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.
За първи път Деня на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада.
Милиони северноамериканци участват в демонстрация и настояват държавата и бизнеса да включат в своите приоритети опазването на околната среда.
Първото честване на Деня на Земята се организира от Гейлорд Нелсън - бивш губернатор и сенатор от Уисконсин, който издига каузата за опазване на природата, и Денис Хейес - изявен студентски лидер.
В проявите на първия Ден на Земята се включват повече от 20 млн. американци. След това събитие се оформя мощно движение в защита на околната среда.
През 1990 г. празникът е обявен за международен, а България се включва в отбелязването му през 1993 г. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар