четвъртък, 12 септември 2013 г.

5 обикновени традиции с шокиращ произход

Има голяма вероятност въобще да не сте се замисляли защо слагате ръка на устата си, когато се прозявате или защо се ръкостискате, когато се запознавате с някой. Правите го, защото някой така ви е казал още преди да осъзнаете колко произволно и безсмислено е всичко това.
Оказва се, че произхода на някои традиции, които смятате за нещо нормално, всъщност е доста шокиращ.
5. С ръкостискането са проверявали за оръжия
Ръкостисканията са реликва от ера, когато всеки го е гонила параноята и е очаквал да бъде убит от всеки, с който се срещне. В миналото, протягането на празна длан е било нещо повече от приятелски жест – било е индикация, че човекът не е държал нещо остро или пък мини катапулт, който да използва срещу теб.
5 традиции с шокиращ произход
4. Движението в ляво (или дясно)
Като се върнем до времето на древен Рим, когато е било изобретено всичко, трафикът е бил в ляво. Причината? Никога не се е знаело на кого може да се натъкнете в тъмните улички. И понеже повечето хора са десничари, ходенето в ляво ви давало възможност да извадите меча си и да се защитите. Този навик бил официално вписан като закон през 1300г от папа Бонифаций.
Но защо сме сменили страните? Според легендата, отговорен е Наполеон, защото… е бил нисък или нещо такова. Но макар да е вярно, че Наполеон (и Хитлер) са допринесли за това движението да мине в дясно, промяната вече се случвала на много места преди 19-ти век.
С навлизането на огнестрелните оръжия, вече нямало логика десничарите да вървят вляво, защото било достатъчно просто да извадиш някое малко, секси пистолетче. Странстващите държали пистолетите си в лявата ръка и вървели вдясно, за да са готови да стрелят по някой минаващ от ляво.
5 традиции с шокиращ произход
3. Прикриването на прозявките и казването на „Наздраве“ при кихане
Ранните ислямски култури гледали на прозявката като на отворена покана за Сатаната да влезе в тялото ви. Междувременно, в Индия, прозяването било проклятие в две посоки – не само позволявало на злите духове да влизат в тялото, но и на частица от душата ви да избяга.
В Европа обаче слагането на ръка на устата при прозяване имало малко общо с духовното и било повече от физическа нужда. Когато бубонната чума бушувала из континента, отварянето на широка уста, било нещо лошо. Тогава навлязла и друга традиция, при прозяване хората да се кръстят, за да прогонват злите духове.
Подобно, обичаят да се казва „Наздраве“ след като някой кихне също намира произхода си при чумата. Причината е, че болните можели да бъдат идентифицирани по няколко издайнически симптома, сред които и кихането. И понеже заразяването с чума общо взето означавало сигурна смърт, папа Григорий казал на народа да благослови всеки, който кихнел (макар днес да казваме „наздраве“, тогава е било нещо повече в смисъла на „Бог да те благослови“).
5 традиции с шокиращ произход
2. Пълнолетието се определяло от това кога човек е можел да носи броня
Защо навършваме пълнолетие на 18 години (или на 21, както е в някои страни)? Причината на тази възраст най-после имате законното право да си поръчате бира е, че преди хиляда години, на тази възраст момчетата са можели да стават рицари.
През Средновековието, правилото общо взето било, че колкото по-силни и тежки били рицарите, толкова са по-добри. По тази причина повече елитни рицари били с тежки брони. И понеже дрехите, направени от желязо, тежат доста, смятало се, че само когато навършите 21 години, можело да ги носите ефективно.
5 традиции с шокиращ произход
1. Всичко около сватбите има тъмен произход
Днес, ролята на кума е да помага на младоженеца да превъзмогне предсватбената треска (с помощта на стриптийзьорки). През Средновековието обаче, той е бил по-загрижен за булката. Причината е, че тогава кумът не бил толкова ангажиран с вдигането на тостове, а с това да помогне при отвличането на булката.
При германските готи, обичаят бил мъжът да се жени за жена от същото село, което довело до значителен недостиг на подходящи кандидатки. По тази причина те започнали да си отвличат булки от други села, а понеже всички знаем, че отвличането е работа за двама, кумът помагал.
Преминавайки от другата страна, шаферките също не са били това, което са днес. В древен Рим, по закон на сватбата трябвало да има 10 свидетели. За разлика от днес, тези момичета правели немислимото и се обличали като булката, за да объркат злите духове.
5 традиции с шокиращ произход

Няма коментари:

Публикуване на коментар