вторник, 7 май 2013 г.

Развалят ли трейлърите магията на киното


Според най-новото проучване, проведено между 26 и 28 април тази година от YouGov Omnibus трейлърът е най-важният фактор, който може да убеди зрителя да гледа някой филм. 49% от анкетираните обаче смятат, че трейлърите издават твърде много от филма и по този начин развалят удоволствието от филма. И в същото време голяма част от хората, все пак са мнение, че точно подробностите, които трейлърът издава, ги карат да се запалят по филма още повече.
ТОВА НИ НАКАРА ДА СЕ ЗАМИСЛИМ ДАЛИ НАИСТИНА “СПОЙЛЕРИТЕ” В ТРЕЙЛЪРИТЕ НИ РАЗВАЛЯТ УДОВОЛСТВИЕТО ОТ ФИЛМА ИЛИ НАПРОТИВ – ПРАВЯТ НИ ОЩЕ ПО-НЕТЪРПЕЛИВИ?
Да вземем, например трейлърите на някои от най-чаканите филми тази година. Двата разлчни трейлъра на “Огнения пръстен” (Pacific Rim) на Гилермо дел Торо, чиято премиера предстои на 12 юли на пръв поглед ни показаха всички основни елементи – защо и как са създадени гигантските роботи, как се управляват, някои страхотни кадри със схватки между тях и чудовищата, от които пък преброихме поне 3 или 4 различни вида. Въведоха ни и в човешката история, където се видя, че битката е хем лична, хем епична и се води на няколко континента.
Накара ли ни това да се откажем да гледаме филма, защото вече знаем твърде много от историята му? В никакъв случай. Напротив – въвеждането още с трейлърите в този сблъсък между “Годзила” и “Трансформърс”
ВЕРОЯТНО ЩЕ НИ СПЕСТИ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ОБЪРКВАНЕТО, КОГАТО СЕДНЕМ В КИНО САЛОНА И ЕКШЪНЪТ БУРЯТА НИ ВРЪХЛЕТИ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ.
В същото време трейлърите са вълнуващи и пълни с адреналин, което ни кара да искаме веднага да си пуснем филма и да го изгледаме отначало до край.
От друга страна, трейлърите на “Човек от стомана” са изключително пестеливи – дори последният, който все пак ни показа най-накрая малко супергеройски екшън. От начало доста хора се зарадваха на този подход на Зак Снайдер, който дълго време пуска кадри от филма за Супермен, в които виждахме героя като обикновен рибар и стопаджия.
КАДРИТЕ БЯХА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СТИЛИЗИРАНИ И ПРИЛИЧАХА ПО-СКОРО НА ИЗРЯЗАНИ СЦЕНИ ОТ “ДЪРВОТО НА ЖИВОТА”.
Определено нестандартен подход – никой не може да каже, че първият трейлър ни е издал кой знае какво. И това беше много печеливш и правилен ход от страна на Снайдер.
Но с напредването на продукцията и наближаването на премиерната дата (14 юни) започнахме да се питаме
ЩЕ ВИДИМ ЛИ ИЗОБЩО СУПЕРМЕН ИЛИ СНАЙДЕР Е РЕШИЛ ДА ПРАВИ САМО ФИЛМ ЗА КЛАРК КЕНТ.
И точно, когато мистерията около филма започна да има обратния ефект върху феновете, Снайдър ни показа каквото искахме да видим – Супермен в костюма, злодея Лоис Лейн, семейството на Супермен и дори унищожаването на планетата му. И ето, че отново сме на ръба на стола и чакаме с нетърпение да видим целия филм.
Ролята на трейлъра наистина е да ни разкаже историята в няколко изречения или поне да я започне, оставяйки ни нетърпеливи за финала или за малките, но важни подробности, които са ни били спестени.
ТОЙ Е МАЛКАТА ХАПКА, КОЯТО ЕДНОВРЕМЕННО ЗАЛЪГВА ГЛАДА НИ И ГО ЗАСИЛВА ОЩЕ ПОВЕЧЕ. АКО НЕ НИ ДАДЕ ПАРЧЕНЦА ОТ ИСТОРИЯТА, НЯМА КАК ДА НИ ЗАИНТРИГУВА.
Ако наблегне само на техническите елемнти и скрие подробности от историята, бързо ще го забравим. Хора, които само тичат насам натам и си подхвърлят несвързани за нас реплики, няма как да привлекат интереса ни.
На вас харесва ли да има по малко от всичко в трейлъра? Или предпочитате да знаете колкото се може по-малко преди гледате филма?

Няма коментари:

Публикуване на коментар