вторник, 7 май 2013 г.

10 най-завладяващи исторически филми


Напоследък Холивуд се е съсредоточил върху научните фантастики, филмите за супергерои и адаптациите на книги. И съвсем не се оплакваме от този факт, но се замислихме, че отдавна не сме гледали епичен исторически филм, който да разказва за войни, крале, принцеси и битки от античността и средните векове. Изобщо не броим “300”, който е свободна интерпретация на комикс, който е още по-свободна интерпретация на истинската история за битката при Термопилите. Подобни истории сякаш се пренесоха по-успешно на малкия екран – “Рим”, “Спартак”, “Викинги” и дори може би “Игра на тронове”, който е фентъзи, но пък така приятно ни потапя в атмосферата на Средновековието.Затова подбрахме 10 наистина завладяващи филма, които ни връщат назад към по-героични и рицарски времена.
“Седемте самураи” (Seven Samurai), 1954, режисьор Акира Куросава
“Седемте самураи” всъщност може да бъде наречен “баща на епичния исторически екшън” въобще. Прекрасен филм, дълъг над три часа, който разказва за историята на седем велики самураи (всички герои са базирани на действително съществуващи самураи), които трябва да защитят малко японско село от върлуващите наоколо банди. “Седемте самураи “ е невероятно епичен за времето си. Това се дължи както на страхотно заснетите битки, така и на умелото изграждане на характерите на всеки един от героите. Няма как този филм да не ви завладее и да не ви е грижа за героите и обикновените хора, който виждате в кадър.

“Спартак” (Spartacus), 1960, режисьор Стенли Кубрик
“Спартак” с Кърк Дъглас в главната роля и до днес си остава може би най-обичаният Холивудски епос от древността. интерпретацията на Кубрик е толкова добра, че и до днес си остава най-добрият филм, посветен на древния герой Спартак. Ако сте фенове на сериала на Starz, знаете каква е историята – тракиецът Спартак е продаден като роб, който е обучен да се бие като гладиатор на арената за забавление на презадоволения и жаден за зрелища римски елит. Спартак обаче отказва да се подчини и вместо това повежда най-големият в историята на Римската империя робски бунт. Във филма на Стенли Кубрик бруталните кървави сцени и секса са малко и завоалирани, но това не го прави по-малко вълнуващ. Кубрик набляга на драматизма, на хуманните мотиви и неподправения героизъм. Гарантираме ви, че веднъж гледали този филм, някои сцени от него ще останат завинаги запечатани в съзнанието ви.
“Герой” (Hero), 2002, режисьор Уимоу Занг
Екстравагантен филм за времето, когато първият император на Китай се бори да наложи властта си над седемте китайски кралства и да ги обедини. В главната роля е Джет Ли, който обаче не раздава ритници, а върти майсторски меча. Филмът е епичен най-вече във визуално отношение – страхотна игра с цветовете и детайлите, в които всъщност е скрита самата история. Най-вероятно ще гледате този филм втори, а може би и трети път. “Герой” е най-мащабният и скъп китайски филм до момента, и един от най-добре представилите се чуждестранни филми в американския боксофис. Той е красив, интересен и вероятно ще ви остави без дъх.

“Елизабет” (Elizabeth), 1998, режисьор Шекар Капур
Филмът е посветен на възкачването на британския престол на може би най-забележителния монарх в историята на Острова – Елизабет І. Освен силен владетел, Кралицата дева е била и изключително силна жена, преживяла какво ли не от най-ранна детска възраст. Във филма на Шекар Капур ролята й се изпълнява от Кейт Бланшет и ние не можем да си представим друга жена, която да е по-подходяща от нея. “Елизабет” е филм, който ще ви разтърси не само с пищното пресъздаване на епохата, но и със силните персонажи, непрестанните дворцови интриги и политически игри.
“Смело сърце” (Braveheart), 1995, режисьор Мел Гибсън
“Смело сърце” разказва (макар и малко изопачено) историята на шотландския войн Уилям Уолъс, който възстава срещу английското господство. Кървав, епичен и с продължителност почти 3 часа, “Смело сърце” е един от най-обичаните драматични филми с исторически сюжет. Справедливата борба за свобода и права винаги успява да докосне една струна в сърцата ни, а в този филм Мел Гибсън успява да изсвири цяла мелодия с нея. Може да сте го гледали хиляди пъти, но “Смело сърце” не може да ви остави безразлични дори сега. Когато го гледаме, се сещаме защо наистина ни липсват епичните исторически драми.

“Гладиатор” (Gladiator), 2000, режисьор Ридли Скот
“Гладиатор” може да не е исторически коректен спрямо събитията, които разглежда, но пък е най-подробният и достоверен поглед към гладиаторските игри, който киното е правил. Генерал Максимус (Ръсел Кроу), предаден от императора и захвърлен на арената като обикновен гладиатор, който трябва да умре за забавление на тълпата. Вместо това той променя историята (е, поне във филма така става). “Гладиатор” ще остане завинаги в сърцата ни заради драматичната битка на един човек срещу огромната империя, заради героизма на обречения и, разбира се, заради епичните гладиаторски битки. Филмът беше най-добре заснетата антична история след “Слептак” на Кубрик, до появата на “Троя” и “300”.
“Апокалипто” (Apocalypto), 2006, Мел Гибсън
Не можем да пропуснем този доста обсъждан филм на Мел Гибсън, просто защото няма втори като него. “Апокалипто” ни връща назад в миналото на империята на Маите – една изчезнала цивилизация, за която днес имаме толкова оскъдни познания. Филмът е изпълнен с насилие и кръв, както подобава на лента, режисирана от Гибсън. Но филмът е уникален с това, че всички диалози са на древния език на маите, което допълнително потапя в атмосферата на техния живот – нещо, което до излизането на “Апокалипто” не бяхме преживявали истински. Ако нямате проблем с кадрите на насилие, този филм наистина ще ви зашемети със своята мащабна амбиция и сравнително точна историческа възстановка.

“Троя” (Troy), 2004, режисьор Волфганг Петерсън
Най-епичната филмова адаптация на класическата поема на Омир – “Илиада”. Въпреки че все още не е доказано дали описаните от древния поет събития наистина са се случили, историята на Троянската война е един от най-завладяващите епоси, които човешката история познава. Филмът на Петерсен е доста критикуван заради липсата на по-дълбока история и ясният стремеж да се превърне в типичен летен блокбастър. Почитателите на класическата история пък недоволстват заради изопачаването и променянето на някои ключови моменти, именно за да стане “Троя” по-лесно смилаема и комерсиална. Въпреки това този филм наистина е завладяващ. Трудно ни е да преценим коя от двете звезди в него – Брад Пит и Ерик Бана, се представя по-добре. В историята има всичко – любов, битки, геройство, трагедия. Трябва да се отбележи и завръщането в киното на ветерана Питър О`Тул (“Лорънс Арабски”), който е в ролята на достолепния троянски цар Приам. Филмът е вдъхновяващ и след като го гледате може наистина да се вдъхновите и да посегнете към оригинала на Омир.
“Небесно царство” (Kingdom of Heaven), 2005, Ридли Скот
Според критиците, Скот се е провалил, завръщайки се към историческата тематика с този филм за кръстоносци, араби и войните за Йерусалим между християни и мюсюлмани. Въпреки че е значително по-мащабен от “Гладиатор”, “Небесно царство” не успява да постигне същия успех, но пък е сравнително коректен и обективен в разказа си за Кръстоносните походи. Напипал един доста неудобен в последните години исторически момент, филмът представя еднакво добре двете страни в този средновековен конфликт, като едновременно разкрива сложните политически борби между двата лагера, и разказва личната история на един кръстоносец (Орландо Блум). Ако сте почитатели на средновековните истории и особено на Кръстоносните походи, този филм със сигурност ще ви достави удоволствие, независимо какво смятат за него специалистите.

“Клеопатра” (Cleopatra), 1963, режисьор Джоузеф Манкевич
“Клеопатра” с Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън е най-скъпият за времето си филм с невиждан до тогава бюджет от 60 милиона долара. Създаването му едва не разорява 20th Century Fox, и въпреки че се изплаща до стотинка не е много добре приет от критиката. Той е дълъг цели 4 часа и проследява осемнадесетте години управление на най-известната египетска владетелка – Клеопатра, която успява да покори сърцата на двама велики римски пълководци – Юлий Цезар и Марк Антоний. Независимо какво мисли критиката, публиката и до ден днешен обожава този филм. И до ден днешен не можем да си представим ролята на Клеопатра да бъде изиграна от друга жена, освен Елизабет Тейлър. Преди няколко години се заговори, че в образа на египетската кралица ще се превъплъти Анджелина Джоли, но това не стана. Филмът може да се похвали с невероятни костюми и декори, неподправената химия между Тейлър и голямата й любов Ричард Бъртън, както и с някои доста епични и впечатляващи за времето си битки.
Имате ли и други любими филми, създадени по епични исторически моменти? Коя е любимата ви историческа епоха във филмите? Пишете ни в коментарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар