четвъртък, 29 ноември 2012 г.

Коледна баница


Продукти:
За тестото:
2 кг брашно
1-2 яйца
1 суп. лъж. сол
2 суп. лъж. олио
3-4 чаени чаши топличка вода за топене на корите – гореща вода
1 суп. лъж. сол
1-2 суп. лъж. краве масло или свинска мас – разтопени
За плънката:
250 г сирене
2 яйца
за подмазване на баницата – повече от 1/2 чаена чаша мазнина
Приготвяне:
От изброените продукти месим тесто и от него оформяме малки топчета (излизат около 24). Поръсваме ги обилно с брашно и ги оставяме завити в кърпа да “починат”.
При точене на всяка кора вземаме шепичка брашно, с която посипваме топчето, разточваме лист, режем го на две и го прегъваме на триъгълник. Печем триъгълниците върху печката от двете страни. В друга тава слагаме гореща вода със сол и разтопената мас (масло). Тавата, в която ще редим баницата намазваме обилно с мазнина. Разбиваме яйцата за плънката и прибавяме към тях натрошеното сирене. Опечените триъгълни кори топим в горещата маслена смес, разтваряме на две и редим в тавата. На два пъти слагаме и от плънката. Когато редим втората част, ръсим и от стопената мазнина. Започваме печенето на баницата. То става върху печка, като средата не се пече, а само краищата, отстрани. От време навреме повдигаме баницата, за да проследим печенето и сипваме с лъжица по малко разтопена мазнина на дъното на тавата.
Когато баницата е опечена отдолу, с помощта на друга тава (като я изсипваме върху нея, но за целта тя също трябва да е подмазана), обръщаме от другата страна и продължаваме печенето по същия начин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар