събота, 27 септември 2014 г.

Празник на Овощарството в Кюстендил от днес

Най-новото в овощарството показват на Празника на плодородието в Кюстендил

Традиционният Празник на плодородието започна днес в Кюстендил и ще продължи два дни. Той наследява традицията на Първия национален овощарски конкурс от 1986 г., съобщиха организаторите от общината. Партньор в организацията е кюстендилският Институт по земеделието. Оттам ще покажат 200 сорта ябълки, ще очертаят и последните световни тенденции в овощарството.
В рамките на Празника на плодородието ще бъдат организирани конкурси за най-добро и атрактивно представяне на участниците, най-красиво аранжирани щандове, за най-едрата ябълка и най-атрактивните плодове и зеленчуци.
Неоценим е приносът на института, в който през този дълъг период са създадени редица научни достижения, спомогнали за развитието на земеделието, както в национален, така в световен мащаб, заяви председателят на Селскостопанска академия доц. д-р Христо Бозуков при откриването на тържествата по случай 85-годишния юбилей на Института по земеделие-Кюстендил. Председателят на Академията изтъкна, че с поддържаните 1360 сортообразци, с технологиите, които са разработили, с участието в международни проекти, институтът дава насоките за печелившо земеделие на земеделските стопани.

200 сорта ябълки показва Институтът по земеделие в Кюстендил на Празника на плодородието

По повод темата на научната конференция – „Устойчиво земеделие – наука и практика“, която се проведе в рамките на тържествата за юбилея, доц. Бозуков бе категоричен, че модерното земеделие повече от всякога се нуждае от учените. „Всички ние сме свидетели на резките промени в климатичните условия, постоянната нужда от усъвършенстване на сортовете, с цел по-високи добиви и по-голяма устойчивост. В тези моменти земеделските стопани се обръщат именно към нас – Селскостопанска академия и нейните институти по места“, добави още той. Директорът на Института по земеделие-Кюстендил – проф. д-р Димитър Домозетов, изнесе доклад, за постиженията на Института по земеделие, перспективите за развитието му и за земеделието в България.

По-късно през деня проф. д-р Димитър Домозетов откри и Празника на плодородието. Земеделски производители, читалища, НПО, образователни и социални институции с красиво аранжирани щандове представят богатството и изобилието на плодородната кюстендилска земя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар