неделя, 27 октомври 2013 г.

Най-ужасяващите животни на планетата

Трябва да се радваме, че живеем в България, защото няма нужда да се притесняваме, че някой ден може да се натъкнем на някое от тези ужасяващи същества. Те са странни и много по-различни от всичко, което сме свикнали да виждаме в природата.
1. Зелена куфия
Забележително зелената змия се среща в югоизточна Азия. Описана е за първи път от учените през 2002г, макар да не изглежда много доволна, че е открита.
Най-ужасяващите животни на планетата
2. Змиеглавка
През 2002г, змиеглавката е описана като „нещо, излязло от филм на ужасите“ от американския секретар Гейл Нортън. Някои казват, че рибата има жесток апетит и често изяжда всички останали риби в езерото или блатото. Може да се придвижва по суша, оставайки на повърхността до три дни. Щом излезе на сушата, змиеглавката напада всякакви дребни животни, като в Китай дори има случаи на нападнати хора.
Най-ужасяващите животни на планетата
3. Гигантски изопод
Този двойник на Хищника е ракообразно, което прекарва времето си като рови в океанското дъно на дълбочина 2000м. В мрака и студа, то оцелява като се храни с мъртви и разлагащи се риби и други морски животни.
Най-ужасяващите животни на планетата
4. Ай-ай
Ай-ай е един от най-странните и грозни примати. За малагасите, той притежава магически способности и носи смърт в селото, в което се появи – следователно бива избиван. Ай-ай е най-големият нощен примат в света, като дължината на тялото му достига 40см без опашката и тежи до 2кг.
Най-ужасяващите животни на планетата
5. Звездоноса къртица
Една от най-интригуващите звезди във вселената е точно тук на Земята: 11 двойки израстъци красят муцуната на звездоносата къртица. Съдейки по вида и местоположението й, някои смятат, че звездата вероятно е свръхчувствителен орган, който помага на сляпата къртица да се ориентира в средата си. Според някои учени, с нея къртицата засича електрически полета, действайки като антена. В действителност обаче, звездата е орган с над 25 000 рецептора, с които къртицата опипва къде върви.
Най-ужасяващите животни на планетата
6. Плащеносен гущер
Жълто-кафяв австралийски гущер с голям плащ кожа, покриващ врата и гърлото му. Дълъг е около 90см и когато е ядосан или изплашен, изпъва плаща си, който може да е 25см в диаметър, което прави гущера да изглежда много по-голям и заплашителен. Плащеносният гущер прекарва повечето си време по дърветата, но може да бъде видян и на земята, където тича с вдигнати във въздуха предни крайници.
Най-ужасяващите животни на планетата
7. Гигантски лситоопашат гекон
Гигантският лситоопашат гекон се открива единствено на Мадагаскар и островите Носи Бохара и Носи Мангабе. Тези гекони живеят в тропическите дъждовни гори и достигат максимална дължина от 33см.
Най-ужасяващите животни на планетата
8. Гладконос прилеп Kerivoula Kachinensis
Още един вид, открит в един от най-неизследваните региони, Големия Меконг. Kerivoula Kachinensis е един от най-необикновените прилепи в света.
Най-ужасяващите животни на планетата
9. Пустинен къртичест плъх
Гризач, обитаващ източна Африка и известен с еусоциалния си начин на живот, почти уникален сред бозайниците, както и с необикновените си физически особености, които му позволяват да живее в суровата пустинна среда. Освен това изглежда ужасяващо.
Най-ужасяващите животни на планетата
10. Вълнена гъсеница
Това е най-отровната гъсеница в САЩ. Отровата й е скрита в кухи шипчета сред козината. Косматата гъсеница обитава южните юати, от Тексас до Мериленд и Мисури. Храни се със сенчести дървета, а на дължина е между 32 и 36мм.
Най-ужасяващите животни на планетата

Няма коментари:

Публикуване на коментар